Serie A: Dét kan en kommercialisering af VAR betyde

20. januar 2021

Betalt indhold

I denne uge er det kommet frem, at den italiensk Serie A måske bliver den første til at kommercialisere VAR. Vi har dykket ned i hvad det kan komme til at betyde for fodbolden.

Marketingdirektør Michele Ciccarese i Lega Serie A har i denne uge, udtalt sig positivt omkring kommercialisering af VAR, uden dog at blive konkret om hvilke tanker der bliver gjort sig i Italien.

Siden VAR blev indført til VM i 2018, har det om noget delt fodboldverdenen i to og har ført til meget opstand blandt fodboldfans. Men nu påtænker, i første omgang altså den italienske Serie A, at udvide de kommercielle aktiviteter omkring VAR.

TV-reklamer på vej i “VAR-pauser”?

Man kunne forestille sig, at dette kommer til at betyde reklamepause på TV ved VAR-kendelser. Dette vil være oplagt på TV, da ventetiden ved VAR-kendelser ofte medfører at kommentatorer “træder lidt vande”, mens både de og TV-seere prøver at blive klogere på hvad der egentligt foregår.

Netop denne forvirring, har været et hårdt kritikpunkt fra fodboldfans i hele verden. Det tager simpelthen for langt tid at nå til afgørelse i VAR-kendelser, især venter spillere, fans og TV-seere i et underlidt tomrum. Dette tomrum af tid, vil være oplagt for TV-stationerne og fodboldligaerne at sælge til reklamer.

De nye melding fra Italien har mildest talt ikke fået den varmeste velkomst blandt fodboldfans, en bruger på bold.dk skriver:

“Til trods for den øgede retfærdighed, så har jeg fra starten været modstander af VAR, da jeg hele tiden har frygtet at den åbenlyse mulighed for reklamepauser vil blive udnyttet. Jeg frygter for fremtidens fodbold.”

Kritik af VAR, men reddet af Corona?

Der har som nævnt ikke manglet kritik af VAR-systemet, siden det blev indført og især de aktive fans i mange fodboldklubber har rasende over udviklingen i moderne fodbold, som VAR-systemet blot er endnu et del af. De mener, at fodbolden bliver mere og mere kommerciel og fjerner sig fra den sport det var engang.

Uden tvivl er fodbold blevet en milliard forretning i hele verdens og især i Europa. I mange ligaer er VAR blevet indført i løbet er 2020, altså året hvor de fleste kampe er blevet spillet uden tilskuere på grund af Coronavirus. Netop de manglende tilskuere kan have reddet VAR lidt i opstarten, da protester på stadion har været umuliggjort.

Dog kan VAR-systemet sandsynligvis forvente en hård medfart når først det skal bruge med fyldte tribuner rundt om i Europa. Rygterne fra flere fan-miljøer går på alt fra buh-råd til protester mod systemet.

VARs fremtid

Det kan nok ikke være tvivl om at VAR også i fremtiden, bliver genstand for meget debat og diskussion mellem fodboldens partner og stakeholders. På den ene side har klubberne og ligaerne hele tiden brug for at øge indtjening, for at følge med i den internationale konkurrence. Og de har derfor konstant brug for nye indtægtskilder.

På den anden side står store grupper af fodboldfans og TV-seere, med den holdning af fodbolden er blevet for kommerciel og at alt drukner i reklamer. I sidste ende bliver det jo nok pengenes magt der vinder, og fodboldfans som må rette ind og tage til takke med den stadionsoplevelse og det TV-produktet det medfører.

Artiklen er bragt i samarbejde med casino.ekstrabladet.dk.