Verdens mest populære sportsgrene (i 2024)

21. marts 2024

Der er få ting i denne verden, der kan samle folk som store sportsbegivenheder kan.

Hvert fjerde år slår milliarder af mennesker sig trofast ned foran fjernsynet for at følge med i OL, og to år senere går store dele af verden amok til herrernes VM i fodbold. Lige dér kan Danmark være med, men hvordan passer de danske sports- og tv-vaner egentlig ellers ind med resten af verdens interesser?

1. Fodbold

Vi kan ligeså godt få det af vejen – både i Danmark og i verden generelt er det fodbold, der topper listerne over de mest sete sportsgrene. Fodbold er konstant i nyhederne, og alverdens folkefærd nøjes ikke bare med at følge med i internationale turneringer som VM og Champions League samt deres egne landes ligaer – tværtimod følger massevis af iltre fodboldsjæle fra Djibouti til Chile ligeså trofast med i, hvordan det forløber sig i de store fodboldnationers hjemmedivisioner.

Selv i Danmark bliver sågar britiske Premier League fulgt ligeså seriøst og intensivt som superligaens egne udsigter. Fodbold er blevet del af en fælles globalkultur, der strækker sig fra det vestligste Sydamerika til det østligste Rusland.

På trods af, at over halvdelen af menneskerne på jorden – fire milliarder – følger med i fodbold, er der lande, hvor fodbold nærmest er en nichesport. I USA er det først rigtig i løbet af de seneste par år, at interessen for fodbold blandt gennemsnitsbefolkningen er blevet pirret – ikke mindst takket være det fremragende og verdensførende amerikanske kvindefodboldlandshold.

Selvom fodbold er blevet noget mere populært i USA, så må det stadig bøje sig for sportsgrene som baseball og amerikansk fodbold – sportsgrene som til gengæld er niche i det meste af resten af verden.

2. Cricket

Hvorimod fodbold viser tegn på vokseværk i USA, så ser det ikke rigtig ud til, at verdens anden mest populære tilskuersport, cricket, er i færd med at vinde plads hverken i amerikanske eller danske hjerter. Her er det de lande, der tidligere har været del af det britiske imperium, der driver seermængden – ikke mindst i verdens andet mest befolkede land, Indien, topper cricket klart listen over mest sete sportsgrene og nærmest anses som en statsreligion.

Og på trods af, at cricket stort set ikke ses uden for Storbritannien, Indien og Pakistan, så formår det altså at komme op på over 2,5 milliarder seere verden over.

3. Ishockey

På tredjepladsen støder man på endnu en overraskelse, nemlig ishockey, som følges af hele to milliarder mennesker verden over på trods af, at det ikke topper i popularitet som tilskuersport i et eneste land i verden – modsat hockeyens iskolde og lidt voldelige fætter, som knapt så overraskende er både finnernes og canadiernes yndlingssport at følge med i.

I Danmark er interessen for verdens største vintersport vokset så markant de sidste ti år, at ishockey konkurrerer med håndbold om at blive Danmarks næststørste tilskuersport.

4. Tennis

Tennis indtager den globale fjerdeplads med cirka en milliard seere, som er spredt ganske jævnt ud over kloden. Også i Danmark er tennis populært både som sport og som seersport, og det har helt sikkert ikke gjort sporten mindre populær herhjemme, at vi takket være Caroline Wozniacki har en af verdens bedste spillere at heppe på.

5. Volleyball

Den globale top fem-liste rundes overraskende nok af med volleyball, som de fleste danskere nok mest forbinder med bikinier og sene OL-aftener, men som altså følges af hele 900 millioner mennesker verden over.

Læs mere på Top 10 største sportsgrene i verden