Fodboldens fem største derbies

1. december 2020

Betalt indhold

Alle fodboldfans elsker en kamp, hvor der virkelig bliver gået til den. Når man som tilskuer virkelig kan mærke, at spillerne giver alt hvad de har, de tackler igennem og måske endda går lidt over stregen, er kampens resultat mindre vigtigt.

De fedeste kampe for de fleste fodboldfans, er også dem, hvor man kan mærke, at spillerne også føler, at der er mere end 3 point på spil. Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at alle førnævnte eksempler optræder i de store derbies rundt om i verden.

Herhjemme i Danmark har vi naturligvis New Firm, som er kampen mellem FCK og Brøndby. Selvom kampens niveau måske ikke når de europæiske topklubbers, er stemningen og fansenes bidrag til kampen på meget højt niveau.

Men hvilke andre derbies findes der ude i verden, som er værd at holde øje med? Vi giver dig her fem eksempler på derbies, som er værd at afsætte tid til at se.

Hvis du vælger at købe en fodboldtrøje til at overvære kampen, bør du sikre dig, at du ikke sidder blandt modstanderens tilskuere. Fodbold er følelser, og det kommer ind imellem til udtryk på tribunen.

The North West derby

The North West derby er det traditionsrige opgør mellem Liverpool FC og Manchester United. Udover at være to af de mest anerkendte klubber i England, er det også de to klubber, som har sikret sig de engelske mesterskab flest gange.

Selvom det efterhånden er en del år siden, at netop disse to klubber kæmpede om mesterskabet mod hinanden, så har det ikke ændret på, hvor stor betydning denne kamp har for begge klubbers fans.

Vi skal faktisk helt tilbage til 08/09 sæsonen for at finde den seneste gang, at disse to klubber endte som nr. 1 og nr. 2. Her vandt Manchester United Premier League med 4 point foran Liverpool. Sjovt nok vandt Liverpool begge interne opgør denne sæson.

El Clásico

Det er måske ikke alle navne på derbies, der er lige kendte. Men det, måske, mest kendte derby, må være den spanske storkamp mellem Real Madrid og FC Barcelona.

De to klubber har domineret La Liga igennem mange, mange år og vi skal helt tilbage til 03/04 sæsonen for at finde en sæson, hvor bare et af holdene sluttede uden for top 3.

Når det kommer til sejre i interne opgør, ligger de to hold meget tæt op ad hinanden. Real Madrid har håneretten med 97 sejre mod Barcelonas 96 sejre.

Old Firm

Når det kommer til snak om derbies i fodbold, kommer man ikke uden om opgøret mellem Celtic og Rangers. Opgøret mellem de to skotske klubber fra Glasgow har meget mere end blot fodbold mellem sig. Politik har fyldt meget i snakken om dette opgør, og kampen har samtidig haft stor betydning for meget mere end fodbold i Skotland.

Antallet af sejre er tæt på ligeligt fordelt mellem de to klubber. I de største turneringer har klubberne mødt hinanden 421 gange. Rangers har forladt banen med sejr 163 gange, Celtic 159 gange og 99 gange er kampen endt uafgjort.

Der Klassiker

Et opgør som specielt er kendt for den fantastiske stemning på tribunen, er kampen mellem Bayern München og Borussia Dortmund. Klubberne er samtidig de mest succesfulde tyske klubber, og flere spillere har repræsenteret begge klubber i disse opgør.

Klubberne er ikke hinandens eneste rivaler. Dortmund har Schalke 04 som stor rival og for Bayern München er kampen mod Nürnberg et højdepunkt for fansene.

Klubberne har mødt hinanden 128 gange og Bayern München har vundet hele 62 af disse opgør. Heraf en af disse i Champions League finalen i 12/13 sæsonen, som Bayern München vandt 2-1 efter et sent mål af Arjen Robben.

Derby d’Italia

Det er ingen hemmelighed, at Italien er et land, hvor fodbold betyder rigtig meget. Landet har også nogle af de største fodboldklubber i Europa, og selvom de italienske klubber ikke har været så succesfulde i europæiske turneringer som tidligere, bidrager italienske klubber stadig i høj grad til underholdningen i Champions League turneringen.

Derby d’Italia er navnet på kampen mellem Inter og Juventus. Juventus er det mest succesfulde hold i det interne opgør, og er også generelt det mest succesfulde hold i Italien.

Som tidligere nævnt har de italienske hold ikke for alvor markeret sig Champions League, og det er “kun” Inters sejr i 2010 over Bayern München, der i forrige årti endte med en Champions League sejr til et italiensk hold. Juventus har indenfor den seneste årrække været i to finaler, hvor de i begge er blevet slået af netop de to spanske klubber, som tidligere blev nævnt her på siden.