Skal man vælge live betting eller prematch odds?

14. februar 2023

Mange sportsfans finder stor glæde i betting. Ikke nok med at man kan holde øje med sine yndlingssportsgrene, så kan man også få store gevinster ud af det.

Men når man er mere erfaren med betting, har man ofte brug for nye udfordringer. Heldigvis udvikler markedet sig hele tiden, så der kommer nye muligheder for at spille. Hvis man er helt ny i gamet, skal man også vide, hvad forskellen på live betting og prematch odds er.

I denne artikel gennemgår vi alt, hvad du skal vide om de forskellige måder at oddse på.

Live betting

Du har måske prøvet at se en fodboldkamp på sportsbaren og sidde ved siden af din ven, som kigger ned i sin telefon for at finde de gode odds. Og det er egentlig dét, som live betting går ud på. Man placerer sine bets undervejs i kampen, eller lige før kampen slutter. Bookmakerne sidder derfor og regner oddsene ud i realtid, alt efter hvad der sker i kampen. Fordi det foregår i realtid, kan du placere bets på flere ting såsom antallet af gule kort, målscoren efter 1. halvleg og antal mål fra en bestemt spiller.

Der kan dog være langt imellem hjemmesider, der udbyder live betting, fordi det kræver mange ressourcer. Heldigvis er der flere, som både tilbyder live odds inden for fodbold, amerikansk fodbold og meget mere. Live betting er oplagt til dem, som ikke har noget imod at tage hurtige beslutninger, og som bruger betting som en form for underholdning.

Typer af odds

I live betting findes der forskellige odds, men disse to er nogle af de hyppigste:

  • Traditionelle odds
  • Parleys

Med de traditionelle odds kan det være, man vædder om, at Real Madrid vil vinde over FC Barcelona. Men hvis én af deres spillere bliver skadet, kan oddsene ændre sig. Parleys betyder, at man placerer flere bets eller bygger oven på sit eksisterende odds. De er ofte populære, fordi man kan få meget høje gevinster, men det kræver også lidt mere held.

Prematch odds

Som navnet antyder, betyder prematch odds, at du oddser inden kampen eller sportsbegivenheden. Det kan både være 1 måned, 1 dag eller 1 minut før. Derudover kan man også oddse på begivenheder længere ud i fremtiden, såsom vinder af VM i fodbold eller Champions League. Oddsene er relativt fastlagte, men der kan være ting som skadede topspillere, der kan påvirke oddsene. Modsat live betting kan du dog ikke ændre på dit bud, når kampen er startet.

Fordele ved live betting

I live betting kan du placere bets selv efter kampen er begyndt. Derfor er dét en fordel i sig selv, hvis du nu havde glemt at få oddset på en kamp forinden. Fordi oddsene ændrer sig i løbet af kampen i forskellige situationer, er det noget, du kan udnytte og dermed højne dine chancer for at vinder. Det kan f.eks. være, at der er et hjørnespark eller et rødt kort til det ene hold, som pludselig rykker på oddsene. Og har du læst lidt op på analyser inden kampen, er du godt stillet.

Live betting kan også være oplagt, fordi man selv ser kampen igennem og kan opleve, hvilke spillere, der pludselig spiller godt. For de uventede spillere vil ikke kunne afspejle sig i oddsene inden kampen. Ingen fodboldkamp er den samme som den næste, og derfor kan der være en spiller, som pludselig spiller fænomenalt, hvor det ville give mening at oddse på, at han f.eks. kommer til at score det næste mål. Derudover er der mere spænding ved live betting.

Ulemper ved live betting

Fordi intet er fastlagt fra starten af, så kræver det mere af dig. Du kan ikke som sådan udvikle en strategi, fordi du skal tage en hurtig beslutning. Og derfor kan det være lidt mere stressende at gå med live betting, hvis du sidder nede på sportsbaren og skal analysere kampen. Selv om det kan være en fordel, at oddsene svinger meget, så kan det nogle gange gå så hurtigt, at det kan være svært at placere sine bets.

Fordele ved prematch odds

Når man skal oddse for første gang, er der meget, som er uvist. Man ved ikke, hvor mange mål, der bliver scoret, eller hvem der vinder kampen. Men modsat live betting har du her større chancer for at vide det, når du oddser, inden kampen er startet. På samme måde behøver man ikke at skulle være impulsiv.

Selv om mange live betting sider udbyder mange forskellige slags sportsgrene, så er det ikke altid, at man kan være sikker. Men med prematch odds kan man næsten være sikker på, at der findes væddemål om målscore, hjørnespark m.m.

Ulemper ved prematch odds

Fordi prematch odds ikke svinger lige så meget som live betting, er det ikke lige så dynamisk, og du kan ikke påvirke dine gevinster, når kampen er startet. Samtidig kan det være svært at tage et endeligt valg. Du har ikke lige så meget information om kampen, som hvis du skulle vædde i realtid, og du ved ikke, hvor god form spillerne er i, eller hvad trænerens specifikke strategi er i. Derfor kræver det mere arbejde fra dig, fordi du skal tjekke statistikkerne fra tidligere kampe.

Når man spiller med prematch odds, kan man også ofte blive forblændet af forskellige taktikker. For når kampen begynder, og du ser, at kampen går i en helt anden vej, end dine odds foreskriver, så kan man hurtigt komme til at ærgre sig, når man ser med.

Kombinere begge dele

Nogle vælger også at spille med både live betting og prematch odds. Det vil sige, at nogle analyserer en kamp på forhånd, kigger på prematch odds samt forsøger at udregne de mulige udfald for så at oddse i løbet af kampen. Man skal dog være opmærksom på, om siden tillader det, inden man vælger at gøre begge dele.

Konklusion

Der kan både være gode odds, når det gælder prematch og live betting. Live betting kan være en god mulighed til dig, som er erfaren, og som gerne vil vinde stort. Uanset hvad, er det en god idé at læse analyser og selv analysere på kampens mulige udfald for at være bedre rustet. Hvis du vil have bedre chancer for at vinde, kan du gøre som mange andre og kombinere de to.