Efterdønningerne af Messis og Ronaldos skifte til ikke-europæiske klubber

2. september 2023

Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har været de to absolutte stjerner i europæisk fodbold i over et årti nu. De har været de klart dominerende figurer i sporten og har ofte konkurreret om titlen som den bedste fodboldspiller nogensinde.

De er blevet elsket, tilbedt, fejret og fulgt af fans, ligesom de har været grundlaget for millioner og atter millioner af væddemål hos alle bookmakere og Danske betting sider såvel som udenlandske i hele verden.

Europæisk fodbold har været synonymt med talentet, evnerne og den unikke motivation hos begge spillere på banen. Uanset hvilken klub, de har spillet i, har de strålet og forbløffet publikum såvel som fodboldelskere.

Men det ændrede sig for mindre end et år siden, da Cristiano Ronaldo – midt i VM i Qatar 2022 – blev rygtet til Saudi Arabien Al Nassr, da hans kontrakt med Manchester United var ved at udløbe. Rygtet blev bekræftet, og i januar 2023 flyttede Ronaldo til sin nye klub.

I juni 2023 skete der endnu en stor ændring på den europæiske fodboldscene. Lionel Messi meddelte, at han ville forlade PSG og flytte til USA for at spille for Inter Miami. Det var bestemt ikke uventet for den professionelle fodboldverden, eftersom David Beckham – den britiske fodboldstjerne gennem tiderne – er en af ejerne af det amerikanske fodboldhold. Han ville gøre alt, hvad han kunne, for at få klubben til at skinne. Men for os fans kom det som et chok.

For det første betyder transferen af Messi og Ronaldo, at fodbold er ved at blive alvorligt både i Saudi-Arabien og i USA. Så alvorligt, at mange bookmakere nu fokuserer på at promovere relevante væddemålsmarkeder. Hvis klubberne skriver kontrakt med store spillere som dem og bruger latterligt mange penge på at opbygge stærke hold, så ser de helt sikkert længere ind i deres fremtid.

De forsøger at fremme deres tilstedeværelse på verdens fodboldscene, og derfor rekrutterer og signer de fodboldspillere, der kan få dem derhen, hvor de gerne vil. Messi og Ronaldo kan helt sikkert garantere klubbernes stigende præstationer.

Men hvad betyder dette for europæisk fodbold?

Hvordan påvirker skiftet af Messi og Ronaldo europæisk fodbold? Det er oplagt at sige, at europæisk fodbold kommer til at savne sine store stjerner, og måske bliver den fattigere. Men der er nogle andre konsekvenser, som ikke er så tydelige ved første øjekast.

Messi og Ronaldo har fået al opmærksomheden, uanset at andre fodboldspillere nogle gange bestemt har fortjent at modtage den samme beundring og belønning som de to topspillere.

Robert Lewandowski har for eksempel haft et bedre kalenderår end Messi i 2021 – han scorede flere mål end den argentinske angriber – men han blev ikke belønnet med Ballon d’Or. I stedet var det Messi, der fik prisen, selvom han scorede 23 mål færre end den polske angriber.

Med Messi og Ronaldo ude af billedet i den europæiske fodboldverden vil der nu være plads til, at den nye generation af talenter kan skinne igennem og skille sig ud. Folk vil efterhånden få øjnene op for andre fodboldspillere end de to, og sandheden er, at de på denne måde vil komme til at værdsætte færdigheder, effektivitet og kompetencer hos spillere, der ikke har været i stand til at brillere i al denne tid.

Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har overskygget alle andre fodboldspillere, uanset hvor gode de andre har været. Så måske taler vi om en ny æra i europæisk fodbold – en æra, hvor en ny generation af angribere, midtbanespillere, forsvarsspillere og lignende vil skille sig ud og tiltrække sig opmærksomhed fra alle interessenter i fodbold – fra medier og fans til annoncører og marketingfolk. Måske står vi over for en ny æra, hvor nye stjerner bliver født, og nye talenter springer ud.

Så eftervirkningerne af Messis og Ronados transfers er måske ikke så slemme, som alle troede i begyndelsen. Måske er alt det bedste endnu ikke sket, og nye topfodboldspillere er endnu ikke dukket op. Måske er det trods alt til det bedre for europæisk fodbold.