Derfor producerer Danmark så mange verdenskendte e-sport stjerner

22. april 2024

Herhjemme har vi altid været fremme i skoene, hvad angår digitalisering. Og det gælder sandelig også i forhold til e-sport.

Danmark producerer nemlig et højt antal professionelle e-sportsudøvere, især i forhold til vores relativt beskedne befolkningstal. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan det egentlig kan være.

Stærk infrastruktur til gaming

Hvis der er et område hvor de nordiske lande er helt med i spidsen, så er det infrastruktur. Med tæt på 100% national fiberdækning og udbredt 5G og 4G netværk, skal man lede længe efter langsomt og ustabilt internet i Danske byer. Og esport er ikke den eneste form for underholdning som vores imponerende digitale infrastruktur medvirker til. Den kommer også til gavn inden for iGaming-platforme som casino Netbet Danmark samt diverse streamingtjenester som Netflix, Apple TV+ og Amazon Prime.

Vores lynhurtige internetforbindelser åbner op for gaming i høj opløsning og med lav latency. Med andre ord giver det bedre skarphed og detaljer i billedet, og en utroligt lav forsinkelse. Det betyder bred adgang til det bedste gaming—fra Blackjack og virtuel poker—til Valorant, Counter Strike og LoL. Alt sammen i nær-realtid, og uanset hvor vi er.

Fællesskab og hygge

Hvis der er noget, vi danskere er gode til, så er det nu engang hygge. Og over de seneste år har det vist sig, at computerspil også kan involvere et stærkt socialt element, både inden for casual amatør gaming, og inden for topklasse esport turneringer.

Med foreninger som ESport Danmark der baner vejen for industrien og jævnligt skaber professionelle gamere, er elektronisk sport mere populært end nogensinde før. Danske gamere på tværs af geografi, alder, og køn, har taget mod sporten med kyshånd, og den trend ser ikke ud til at stoppe lige i foreløbig.

Mens videospil tidligere var forbeholdt børn, er det i dag fuldstændigt kulturelt accepteret og udbredt at fuldvoksne personer gamer, f.eks. I form af mobilspil. Og flere studier peger på, at man in-game kan tilegne sig evner, som kan overføres til andre områder i det virkelige liv. Her er blot et par eksempler på nogle af de mange håndgribelige evner, man kan tilegne sig i computerspil:

  • Kommunikation
  • Samarbejde
  • Koncentration
  • Problemløsning
  • Hukommelse
  • Strategisk planlægning
  • Tekniske færdigheder

Mens det går mere og mere op for os, at videospil kan have mere at byde på end traditionelt set antaget, er der nu adskillige professionelle teams. De fleste har f.eks. Hørt om Astralis, som endda har haft Lars Løkke Rasmussen på besøg til en heftig omgang CS (Counter Strike). Sådanne professionelle teams har både rigtige coaches, sponsorer, og strukturerede træningsplaner, fuldstændigt på lige fod med professionelle fysiske sportsatleter.

Borte er de dage, hvor gaming kun var noget for nørderne. I 2024 er det hele familien Danmark der spiller en eller anden form for videospil, og der findes turneringer inden for de fleste populære titler. Derudover er det nu også muligt at oddse på esport, præcis som vi længe har kunne med f.eks. fodbold.

Afslutningsvis kan vi sige at der er flere faktorer, som medvirker til at Danmark producerer så mange dygtige e-sportsstjerner, som vi nu engang gør. Det er en kombination af optimale betingelser såsom stærk digital infrastruktur, en accepterende og støttende kultur, og professionel udvikling og træning.