Liverpool-kampe
Næste Liverpool-kamp:
25. januar kl. 16:00: Liverpool - Ipswich
TV3 MAX
Køb adgang med Viaplay
Officielt Liverpool FC-kampprogram 2024/2025
Seneste kampe
Premier League 2024/2025
Premier League stilling
Billetter til Liverpool-kampe
Merseyside Derby
12. februar 2025 kl. 20:30: Everton - Liverpool
2. april 2025 kl. 21:00: Liverpool - Everton
Merseyside-derbyet er blevet spillet 244 gange i alle turneringer. Af disse opgør har Liverpool vundet 99, Everton har sejret 68 gange, og 77 kampe er endt uafgjort.
Det første Merseyside-derby blev spillet den 13. oktober 1894. Kampen fandt sted på Goodison Park og Everton vandt opgøret med 3-0.
Merseyside-derbyet har fået tilnavnet “The Friendly Derby” på grund af de mange familier i Liverpool, der har tilhængere af begge hold. Derbyet er også kendt som det længst kontinuerlige derby i den bedste engelske liga. Merseyside-derbyet er blevet spillet uafbrudt siden 1962/63-sæsonen.
Liverpool-legenden Ian Rush har rekorden for fleste scorede mål i Merseyside-derbyet. Han har scoret intet mindre end 25 derby-mål i 36 kampe. Hans 36 kampe bringer ham også ind på andenpladsen over flest optrædener i Merseyside-derbyet, kun overgået af Evertons legendariske keeper Neville Southall, som har spillet 41 Merseyside-derbyer.
Læs mere på wikipedia.org/merseyside-derby og fodboldrejser-liverpool.dk/merseyside-derby.
Anfield
Indviet: 1884
Kapacitet: 61.276 tilskuere
Website: liverpoolfc.com/anfield
Anfield har en tilskuerkapacitet på 61.276 personer. Denne kapacitet blev opnået efter færdiggørelsen af Anfield Road Stand-udvidelsen i 2024, som tilføjede cirka 7.000 pladser til stadionet. Med denne udvidelse er Anfield nu det femte største fodboldstadion i England.
Den første kamp på Anfield blev spillet den 28. september 1884. Dengang var det dog ikke Liverpool, der spillede på stadionet, men derimod Everton, som brugte Anfield som hjemmebane indtil 1892.
Efter en uenighed om lejeaftalen med ejeren John Houlding, forlod Everton stadionet og flyttede til Goodison Park. Herefter grundlagde Houlding Liverpool FC, som overtog Anfield som sin hjemmebane og har spillet der lige siden.
Anfield (bliver også kaldt Anfield Road) er især kendt for den ene endetribune, kaldet The Kop. En endetribune hvor Liverpools mest syngende fans altid har stået, derudover spilles og synges “You’ll Never Walk Alone” før alle Liverpools hjemmekampe på Anfield.
Liverpool-trøjer 2024/2025
Hjemmebane
Udebane
3. trøje
10 historiske Liverpool-kampe
Liverpool FC’s historie er fyldt med øjeblikke, der har indskrevet sig som legendariske øjeblikke i fodboldens fortællinger. Her får du 10 af de mest berømte og vigtigeste kampe i Liverpools historie, herunder det utrolige comeback mod Barcelona i 2019 og den magiske aften i Istanbul i 2005.
1965: Liverpool-Leeds 2-1
1973: Liverpool-Gladbach 3-2
1977: Liverpool-Gladbach 3-1
1985: Heysel-tragedien
1989: Hillsborough-tragedien
2005: Liverpool-AC Milan 3-3
2006: Liverpool-West Ham 3-3
2016: Liverpool-Dortmund 4-3
2019: Liverpool-Barcelona 4-0
2019: Tottenham-Liverpool 0-2
1965: Liverpool-Leeds 2-1
FA Cup-finale: Liverpool første FA Cup-trofæ
Den 1. maj 1965 blev en historisk dag for Liverpool FC, da klubben sikrede sin første FA Cup. Finalen var kulminationen på mange års hårdt arbejde under ledelse af den karismatiske manager Bill Shankly. Efter hans ankomst i 1959 havde Shankly forvandlet Liverpool fra et midterhold i Second Division til en af Englands bedste klubber. Alligevel manglede den prestigefyldte FA Cup, som længe havde undveget klubben.
Finalen var et intenst og fysisk opgør, der endte 0-0 efter de første 90 minutter. Begge hold havde svært ved at bryde igennem hinandens forsvar, og det var tydeligt, at begge managers – Shankly for Liverpool og Don Revie for Leeds – havde lagt stor vægt på defensiv organisation.
Det var først i den forlængede spilletid, at kampen virkelig åbnede sig. I det 93. minut brød Liverpool endelig dødvandet, da Roger Hunt, en af klubbens mest pålidelige målscorere, headede bolden i nettet efter et godt opspil af Ian St. John og Gerry Byrne, der spillede med et brækket kraveben, efter at være blevet skadet tidligere i kampen.
Men Leeds svarede hurtigt igen. Kun syv minutter senere udlignede Billy Bremner med et flot langskud, der sendte Liverpool-fansene tilbage i nervøsitet. Kampen stod nu 1-1, og spændingen var på sit højeste.
I det 117. minut kom øjeblikket, der skulle sikre Liverpools historiske sejr. Ian St. John, Liverpools dynamiske angriber, scorede med et præcist hovedstød efter et perfekt indlæg fra Ian Callaghan. Målet sendte Liverpool i ekstase og Leeds i knæ. De sidste minutter var en nervepirrende affære, men Liverpool holdt stand og kunne fejre en 2-1 sejr.
Triumfens betydning for klubben
Denne sejr var en monumental milepæl for Liverpool FC. Det var ikke blot klubbens første FA Cup-triumf, men det markerede også begyndelsen på en ny æra af succes under Bill Shankly. Triumfen i 1965 cementerede Liverpools status som en topklub i engelsk fodbold og lagde grund til endnu større bedrifter i de kommende år.
FA Cup-sejren var også vigtig for Liverpools fans. Indtil da havde FA Cuppen været et trofæ, der virkede uden for rækkevidde. Liverpool havde tabt i to tidligere finaler (1914 og 1950), og det var en stor lettelse og stolthed for klubbens loyale tilhængere, at de nu endelig kunne løfte det eftertragtede trofæ.
Bill Shankly sagde efter kampen, at “det her er kun begyndelsen,” og han fik ret. Liverpool gik videre til at dominere engelsk og europæisk fodbold i de følgende årtier, og FA Cup-triumfen i 1965 står stadig som et af de mest betydningsfulde øjeblikke i klubbens historie.
Læs mere om kampen:
wikipedia.org/1965_FA_Cup_final
lfchistory.net/1965-liverpool-leeds
1973: Liverpool-Gladbach 3-2
UEFA Cup-finale: Liverpools første europæiske titel
1973 markerede endnu en milepæl i Liverpool FC’s historie, da klubben sikrede sin første europæiske triumf ved at vinde UEFA Cuppen. Under ledelse af Bill Shankly, som havde forvandlet Liverpool til et tophold i både England og Europa, stod klubben i finalen over for det tyske mandskab Borussia Mönchengladbach, som havde Allan Simonsen og Henning Jensen i truppen. Det blev en mindeværdig og dramatisk affære, der spændte over to kampe og cementerede Liverpools position på den europæiske scene.
Første kamp: En overlegen Liverpool-sejr på Anfield
Den første kamp blev spillet på Anfield den 10. maj 1973, og Liverpool kom stormende ud fra første fløjt. Under kraftig regn, der forsinkede kampens start i næsten en halv time, viste Liverpool sig hurtigt som det dominerende hold. Borussia Mönchengladbach var kendt for deres tekniske færdigheder og hurtige kontraangreb, men de havde svært ved at tilpasse sig de vanskelige forhold på banen.
Liverpool tog hurtigt kontrol over kampen, og efter blot 21 minutters spil bragte Kevin Keegan hjemmeholdet foran 1-0 med et velplaceret hovedstød. Dette var blot begyndelsen på Liverpools offensive overlegenhed. Keegan scorede endnu en gang i det 32. minut og øgede føringen til 2-0, hvilket sendte Anfield i ekstase. Liverpool fortsatte med at presse tyskerne, og i anden halvleg fik Larry Lloyd prikket bolden ind efter en dødboldsituation, hvilket sikrede en 3-0 sejr.
En fænomenal præstation fra Liverpool, der betød at holdet kunne tage til Tyskland med en komfortabel føring. Borussia Mönchengladbach, der havde været overvældet af Liverpools tempo og intensitet, vidste, at de havde en næsten umulig opgave foran sig i returkampen.
Anden kamp: En nervepirrende retur i Tyskland
Returkampen, der blev spillet i Tyskland den 23. maj 1973, skulle dog vise sig at blive langt mere spændende, end hvad mange Liverpool-fans havde forventet. Borussia Mönchengladbach, anført af deres stjerneangriber Jupp Heynckes, startede kampen med stor intensitet. Heynckes var en konstant trussel, og efter en imponerende individuel præstation bragte han tyskerne foran 1-0 i det 29. minut. I det 40. minut scorede Heynckes endnu et mål og gjorde det til 2-0.
Nu var det pludselig Liverpool, der befandt sig under pres. Borussia Mönchengladbach havde momentum. Liverpool blev dog reddet af en række fremragende defensive præstationer af blandt andet holdets kaptajn Tommy Smith og midtbanegeneralen Emlyn Hughes, samt en storspillende Ray Clemence, der havde flere fantomredninger i Liverpools mål.
Tiden løb ud, og Liverpool holdt stand. Den samlede sejr på 3-2 sikrede klubben deres første europæiske pokal, og da slutfløjtet lød, kunne Bill Shankly og hans spillere fejre en triumf, der ville blive starten på Liverpools glorværdige europæiske historie.
Triumfens betydning
Sejren i UEFA Cuppen var ikke blot Liverpools første europæiske triumf, men også et symbol på klubbens voksende ambitioner på den internationale scene. Bill Shankly havde bygget et hold, der ikke kun kunne dominere i England, men som nu også kunne konkurrere og vinde på den store europæiske scene. Liverpool viste taktisk modenhed, teknisk færdighed og vigtigst af alt, viljen til at holde stand, selv når presset var størst.
Kevin Keegan var en af kampens helte med sine to mål i første kamp, og hans betydning for Liverpools succes var enorm. Men det var også en sejr for Bill Shankly’s filosofi om hårdt arbejde, disciplin og sammenhold. Triumfen gav Shankly og hans spillere troen på, at de kunne opnå endnu større bedrifter i fremtiden, hvilket de også gjorde, da Liverpool senere i årtiet blev et dominerende hold i både engelsk og europæisk fodbold.
UEFA Cup-sejren i 1973 var starten på en æra af international succes for Liverpool FC, og den satte klubbens navn på kortet som en magtfaktor i europæisk fodbold.
Læs mere om kampen:
wikipedia.org/wiki/1973_UEFA_Cup_final
uefa.com/liverpool-vs-monchengladbach
1977: Liverpool-Gladbach 3-1
Europa Cup-finale: Liverpools første Europa Cup (nuværende Champions League)
Den 25. maj 1977 blev en skelsættende dag i Liverpool FC’s historie, da klubben vandt sin første Europa Cup for Mesterhold (nu kendt som Champions League) i en mindeværdig finalekamp mod Borussia Mönchengladbach.
Liverpool var under ledelse af Bob Paisley, der havde overtaget efter Bill Shankly i 1974. Liverpool havde allerede vundet det engelske mesterskab og nåede finalen i FA Cuppen (som de dog tabte til Manchester United). Europa Cuppen var den sidste og største udfordring, og sejren ville gøre 1977 til en historisk sæson for klubben.
Borussia Mönchengladbach var på dette tidspunkt et af Europas stærkeste hold og havde tidligere været Liverpools modstander i UEFA Cup-finalen i 1973, hvor Liverpool havde trukket det længste strå. De tyske mestre var fyldt med talentfulde spillere, herunder den danske angriber Allan Simonsen og den solide forsvarsspiller Berti Vogts, som var opsatte på at tage revanche fra UEFA Cup-finalen fire år tidligere.
Kampen: En dramatisk affære i Rom
Finalen blev spillet på Stadio Olimpico i Rom foran 52.000 tilskuere. Liverpool startede kampen med stor intensitet og efter 28 minutters spil bragte Terry McDermott Liverpool foran. Liverpool-fansene eksploderede i jubel, og det så ud til, at holdet havde kontrol over kampen.
I anden halvleg kom Borussia Mönchengladbach dog stærkt tilbage. Der var kun spillet seks minutter, da Allan Simonsen opsnappede en fejlaflevering fra Jimmy Case, hvorefter Simonsen sendte bolden forbi Liverpool målmand Ray Clemence. Med stillingen 1-1 blev kampen nu meget mere intens, og begge hold begyndte at skabe chancer.
Borussia Mönchengladbach pressede på for endnu et mål og var tæt på at bringe sig foran, men Ray Clemence leverede en utrolig redning på et skud fra Uli Stielike, som kunne have ændret kampens forløb. Liverpool holdt dog stand, og i det 65. minut blev Liverpool belønnet for deres ihærdighed. Forsvarsspilleren Tommy Smith scorede et hovedstødsmål efter et hjørnespark fra Steve Heighway og bragte Liverpool foran 2-1. Det var et symbolsk øjeblik for den loyale forsvarer, der spillede sin kamp nummer 600 for Liverpool og havde været en nøglefigur i klubbens succes i årene under både Shankly og Paisley.
Med syv minutter tilbage af kampen fik Liverpool tildelt et straffespark, da Berti Vogts nedlagde Kevin Keegan i feltet. Phil Neal, Liverpools sikre straffeskytte, trådte frem og scorede iskoldt til 3-1, hvilket sikrede Liverpools første Europa Cup-titel.
Triumfens betydning for Liverpool FC
Med sejren i 1977 blev Liverpool den første engelske klub siden Manchester United i 1968 til at vinde Europa Cuppen, og det markerede begyndelsen på Liverpools dominans i europæisk fodbold. Bob Paisley blev nu den første manager i Liverpools historie til at føre klubben til den største triumf af dem alle.
Sejren over Borussia Mönchengladbach cementerede Liverpool som en international magtfaktor og banede vejen for klubbens fremtidige succeser i Europa. I de følgende år vandt Liverpool yderligere fire europæiske trofæer, hvilket gjorde dem til en af de mest succesrige klubber på kontinentet.
Triumfen i Rom var kulminationen på mange års hårdt arbejde og et bevis på, at Liverpool hørte til blandt de største klubber i verden. Spillere som Kevin Keegan, Phil Neal, Tommy Smith og Emlyn Hughes blev udødeliggjort i Liverpools historie, og finalen i 1977 vil for altid blive husket som et af de mest ikoniske øjeblikke i klubbens glorværdige historie.
Læs mere om kampen:
wikipedia.org/1977_European_Cup_final
uefa.com/liverpool-vs-monchengladbach
1985: Heysel-tragedien
Europa Cup-finale: Liverpool-Juventus
Den 29. maj 1985 skulle have været en festdag for fodboldfans verden over, da Liverpool stod over for Juventus i finalen i Europa Cuppen for Mesterhold på Heysel Stadion i Bruxelles. Desværre blev kampen overskygget af en tragisk begivenhed, der førte til 39 menneskers død og hundredvis af sårede. Heysel-tragedien markerede en mørk dag i fodboldens historie og fik vidtrækkende konsekvenser for både Liverpool FC og engelsk fodbold generelt.
Liverpool var på dette tidspunkt en af de mest succesrige klubber i Europa, og finalen i 1985 markerede deres femte europæiske finale på blot otte år. Juventus var dog også et stærkt hold med store stjerner som Michel Platini og Paolo Rossi i startopstillingen. Forventningen til kampen var enorm for begge klubber og spændingerne mellem de to holds tilhængere var allerede begyndt at opbygge sig før kampen.
Heysel Stadion i Bruxelles, hvor finalen skulle spilles, var imidlertid i en forfærdelig stand. Mange områder af stadionet var forfaldne, og sikkerhedsforanstaltningerne var utilstrækkelige til at håndtere den store menneskemængde. Derudover var sektionen af stadion, der adskilte Liverpool- og Juventus-fansene, yderst kritisabel, hvilket blev en fatal faktor i tragediens udvikling.
Tragedien udfolder sig
Spændingerne mellem de to holds fans kulminerede kort før kampens begyndelse, da en gruppe Liverpool-fans angreb Juventus-fans, som befandt sig i et tilstødende afsnit af stadionet. Juventus-fansene forsøgte at flygte fra angrebet, men den allerede overfyldte tribune gjorde det svært. I panik stormede mange fans mod en betonmur, som kollapsede under presset. Dette resulterede i en katastrofe, hvor 39 mennesker mistede livet, og mange blev kvæstet.
Kampen blev mod al forventning afviklet og Juventus endte med at vinde 1-0 på et straffesparksmål af Michel Platini. Dog var kampen irrelevant for de fleste, da tragediens omfang hurtigt blev klart. Det var en af de mørkeste dage i europæisk fodboldhistorie, og skyggen fra Heysel kom til at hænge tungt over Liverpool og engelsk fodbold i mange år.
Konsekvenser for Liverpool
For Liverpool FC var Heysel-tragedien et dybt traumatiserende øjeblik i klubbens historie. Selvom kun en lille gruppe Liverpool-tilhængere var direkte involveret i volden, blev klubben alligevel stillet til ansvar for hændelsen. Liverpool blev udelukket fra alle europæiske turneringer på ubestemt tid.
Dette betød, at Liverpool, som på det tidspunkt var et af de bedste hold i Europa, gik glip af muligheden for at forsvare deres europæiske succeser og opretholde deres position som en af verdens førende klubber. De endte med at være udelukket fra europæisk fodbold i seks år, hvilket havde en langvarig effekt på klubbens udvikling og deres evne til at tiltrække og fastholde topspillere.
Konsekvenser for engelsk fodbold
Heysel-tragedien førte ikke kun til sanktioner mod Liverpool, men mod alt engelsk fodbold. UEFA besluttede at udelukke alle engelske klubber fra europæiske turneringer i en periode på fem år som straf for det, der blev anset som en generel kultur af hooliganisme blandt engelske fodboldfans. Dette betød, at ingen engelske hold kunne deltage i europæiske turneringer i hele denne periode, hvilket alvorligt hæmmede udviklingen af engelsk fodbold på den internationale scene.
Den manglende deltagelse i europæiske turneringer betød, at mange af de bedste spillere i England enten forlod deres klubber eller ikke blev tiltrukket af at spille i engelsk fodbold, hvilket svækkede kvaliteten af ligaen.
Reform af fodboldsikkerheden
Heysel-tragedien blev en katalysator for en omfattende reform af sikkerheden på europæiske fodboldstadioner, især i England. Der var allerede bekymringer over voldelige sammenstød blandt fodboldfans, og hændelsen i Bruxelles skubbede myndigheder og fodboldforbund til at tage handling. Dette førte til øget overvågning af fodboldkampe, strengere sikkerhedsforanstaltninger på stadioner og en langt mere aktiv indsats mod hooliganisme.
I England blev der efterfølgende indført en række reformer, herunder strenge sanktioner mod voldelige fans og forbedringer af stadionernes sikkerhedsstrukturer. Dette blev også forstærket af Taylor-rapporten, der blev offentliggjort efter Hillsborough-tragedien i 1989, og som yderligere revolutionerede stadionarkitekturen og sikkerhedspolitikken i engelsk fodbold.
En mørk arv
Heysel-tragedien efterlod et dybt ar i Liverpools historie, som stadig mærkes den dag i dag. For mange fans og spillere fra den æra er mindet om de 39 døde på Heysel en konstant påmindelse om de tragiske konsekvenser af vold i sportens verden. Liverpool FC har siden gjort mange forsøg på at forene sig med Juventus og de efterladte af ofrene, og begge klubber har ved flere lejligheder markeret tragedien med mindehøjtideligheder og gestusser.
Selvom Liverpool siden har genvundet deres plads i toppen af europæisk fodbold, forblev Heysel en påmindelse om, hvordan succes på banen ikke kan adskilles fra ansvarlighed uden for den. Tragedien tvang både klubben og engelsk fodbold til at se sig selv i øjnene og tage nødvendige skridt for at sikre, at en sådan katastrofe aldrig ville gentage sig.
Læs mere om kampen:
liverpoolfc.com/heysel
wikipedia.org/Heysel_Stadium_disaster
1989: Hillsborough-tragedien
FA Cup-semifinale: Liverpool-Nottingham Forest
Den 15. april 1989 blev en dag, der for evigt vil være indgraveret i Liverpool FC’s og engelsk fodbolds historie som en af de mest tragiske og hjerteskærende begivenheder. Hillsborough-tragedien, hvor 97 Liverpool-fans mistede livet og hundreder blev såret under en FA Cup-semifinale, rystede fodboldverdenen og afslørede alvorlige mangler i sikkerheden og styringen af store sportsbegivenheder. Denne dag blev et vendepunkt i forholdet mellem fans, myndigheder og fodboldverdenen.
Baggrund for tragedien: FA Cup-semifinalen på Hillsborough
Den 15. april 1989 spillere Liverpool FC mod Nottingham Forest i FA Cup-semifinalen. Kampen blev spillet på Hillsborough Stadium i Sheffield, som havde været vært for lignende begivenheder før. På dagen strømmede tusindvis af Liverpool-fans til stadionet med store forhåbninger om at se deres hold tage endnu et skridt mod en FA Cup-titel.
Problemerne begyndte dog hurtigt at opstå, da alt for mange fans blev ledt mod den samme indgang, Leppings Lane, som var designet til at huse Liverpool-tilhængerne. På grund af dårlig planlægning og manglende kontrol fra politiets side opstod der hurtigt kaos ved indgangen. Fans blev presset sammen i små, overfyldte områder, og det blev snart umuligt for dem at bevæge sig.
Tragedien udfolder sig
Da kampstarten nærmede sig, blev menneskepresset ved Leppings Lane for stort. Politiet valgte at åbne en større port for at lade flere mennesker ind i en fart, men dette førte til, at endnu flere fans strømmede ind på de allerede overfyldte tribuner. Dette skabte en dødelig situation, hvor fans i de forreste rækker blev presset op mod hegnet foran tribunen, ude af stand til at flygte fra den tiltagende menneskemasse.
Inde på banen var mange spillere og tilskuere uvidende om katastrofen, der udfoldede sig bag dem. Kampen blev fløjtet i gang, men kun få minutter senere blev det klart for folk på stadion, at noget var alvorligt galt. Fans blev klemt så hårdt, at mange mistede bevidstheden, og de første dødsfald fandt sted, da folk blev kvalt under det enorme pres. Politiet og sikkerhedspersonalet var langsomme til at reagere, og kaosset fortsatte, mens flere fans forsøgte at flygte.
Efter seks minutters spil blev kampen stoppet, da det blev tydeligt, at en alvorlig nødsituation var under opsejling. Fans begyndte at blive løftet op og båret ud over hegnet i et desperat forsøg på at redde liv. Desværre var mange allerede omkommet, og på stadionets græsplæne begyndte en spontan redningsindsats, hvor fans, læger og frivillige arbejdede sammen for at yde førstehjælp.
Efterspillet: Skyldsspørgsmål og retfærdighed
I de første timer efter tragedien herskede der kaos og forvirring, og medierne begyndte hurtigt at rapportere om ulykken. Desværre blev mange af de tidlige rapporter fejlinformeret og uretfærdige. The Sun påstod blandt andet, at Liverpool-fans var ansvarlige for tragedien ved at have opført sig voldeligt og uansvarligt – en beskyldning, der senere blev afsløret som falsk, men som i mange år skabte dybe sår i forholdet mellem Liverpools fans og de nationale medier.
En officiel undersøgelse, Taylor-rapporten, blev hurtigt iværksat for at klarlægge årsagerne til tragedien. Rapporten konkluderede, at den primære årsag til katastrofen var politiets fejlagtige håndtering af sikkerheden på stadionet. Især blev det påpeget, at beslutningen om at åbne portene uden tilstrækkelig kontrol var en fatal fejltagelse. Rapporten førte også til afsløringer om de dårlige sikkerhedsforhold på engelske stadions, især de overfyldte tribuner og de ineffektive nødudgange, der var standard på mange fodboldstadioner på det tidspunkt.
Taylor-rapporten anbefalede en total revision af stadionsikkerheden i England. Dette førte til fjernelsen af ståtribuner på alle større engelske stadions, som blev erstattet af siddepladser for at reducere risikoen for lignende ulykker. Hillsborough-tragedien markerede således begyndelsen på en ny æra i britisk fodbold, hvor fans’ sikkerhed blev prioriteret langt højere end før.
Retfærdighed for de 97
I mange år efter tragedien kæmpede familierne til de afdøde for retfærdighed. De ønskede, at politiet skulle tage ansvar for deres fejl og sikre, at ingen andre skulle opleve den smerte, de havde lidt. Det tog mere end 20 år, før en ny undersøgelse af tragedien afslørede den fulde sandhed om, hvad der skete den dag. Den officielle Hillsborough Independent Panel-rapport, udgivet i 2012, konkluderede, at fansene var helt uden skyld i katastrofen, og at politiet og de ansvarlige myndigheder havde forsøgt at dække over deres fejl. Rapporten fastslog også, at 41 af de 97 ofre kunne have været reddet, hvis nødhjælpen var blevet håndteret korrekt.
I 2016 blev det efter en lang kamp endelig fastslået ved en officiel dom, at ofrene var blevet “ulovligt dræbt” som følge af myndighedernes alvorlige fejl, og deres familier blev endelig frikendt for enhver skyld. For mange markerede dette slutningen på en lang og smertefuld rejse, selvom sårene fra Hillsborough-tragedien aldrig vil forsvinde.
Hillsboroughs betydning for Liverpool FC og fodboldens verden
Hillsborough-tragedien har efterladt et dybt og varigt aftryk i Liverpool FC’s historie og i hjertet af byens indbyggere. Klubben har siden den dag bakket op om ofrenes familier og fortsat mindet de afdøde med regelmæssige ceremonier og hyldester. Liverpool-fansenes sammenhold i kølvandet på tragedien viste klubbens styrke og solidaritet, og udtrykket “You’ll Never Walk Alone” fik en endnu dybere betydning.
På et bredere plan blev Hillsborough en væsentlig milepæl i den moderne fodbolds udvikling. Det betød ikke kun forbedrede sikkerhedsforhold på stadioner over hele verden, men også en øget opmærksomhed på fansenes rettigheder og behandling. Tragedien satte en stopper for de dårlige forhold og manglende sikkerhedsforanstaltninger, der havde plaget engelsk fodbold i årevis.
Læs mere om kampen:
liverpoolfc.com/hillsborough
wikipedia.org/Hillsborough_disaster
2005: Liverpool-AC Milan 3-3
Champions League-finale: Miraklet i Istanbul
Den 25. maj 2005 blev en aften, der for altid vil være indgraveret i fodboldhistorien som et af de største comebacks nogensinde. Liverpool stod over for AC Milan i Champions League-finalen i Istanbul. Ingen kunne have forudset, hvordan kampen ville udvikle sig. En kamp som den dag i dag er kendt som “Miraklet i Istanbul”.
Vejen til finalen
Liverpool var ikke blevet betragtet som favoritter til at nå Champions League-finalen i 2005. Holdet havde kæmpet sig igennem turneringen, blandt andet med en dramatisk 1-0 sejr over Chelsea i semifinalen, men på trods af nogle svingende præstationer, havde Rafael Benítez’ mandskab kvalificeret sig til finalen. På den anden side stod AC Milan, et af de stærkeste og mest erfarne hold i Europa. Med spillere som Paolo Maldini, Andrea Pirlo, Kaká og Andriy Shevchenko, var Milan klare favoritter.
Første halvleg: AC Milan dominans
Finalen begyndte på den værst tænkelige måde for Liverpool. Efter blot 50 sekunder bragte Milan sig foran 1-0, da Paolo Maldini flugtede bolden i kassen efter et indlæg på frispark af Andrea Pirlo. Det var det hurtigste mål nogensinde i en Champions League-finale, og det satte straks Milan i førersædet.
Liverpool havde svært ved at finde fodfæste i første halvleg. Milan styrede kampen med deres overlegne tekniske spillere og kontrol på midtbanen, og Kaká viste sin klasse med præcise afleveringer og driblinger. I det 39. minut øgede Milan føringen til 2-0, da Hernán Crespo nemt kunne sende bolden i mål efter et flot oplæg fra Shevchenko. Kun fem minutter senere, lige før pausen, gjorde Crespo det til 3-0 med en elegant afslutning efter en sublim aflevering fra Kaká.
Ved pausen så det ud til, at Milan var på vej til en komfortabel sejr, og mange anså kampen for at være afgjort. Liverpool var blevet totalt udspillet og stod over for en næsten umulig opgave i anden halvleg.
Anden halvleg: Liverpools utrolige comeback
Da holdene vendte tilbage fra pausen, ændrede alt sig. Liverpool-manager Rafael Benítez foretog en taktisk ændring ved at bringe Dietmar Hamann ind for at styrke midtbanen, og denne ændring viste sig at være afgørende. Liverpool begyndte at spille med langt mere intensitet og energi.
Vendepunktet kom i det 54. minut, da Steven Gerrard scorede et hovedstødsmål efter et indlæg fra John Arne Riise. Dette mål tændte håbet for Liverpool, og kun to minutter senere reducerede Vladimir Smicer yderligere, da han sparkede bolden ind fra kanten af feltet til 3-2.
Milan var nu chokeret, og Liverpool pressede hårdt på for en udligning. I det 61. minut skete det, som ingen havde forudset. Udligningen kom, da Gerrard blev fældet i feltet, og Liverpool blev tildelt et straffespark. Xabi Alonso tog straffesparket, men Milans målmand Dida reddede det første forsøg. Alonso reagerede dog hurtigt og sendte returen i mål til 3-3.
På blot seks minutter havde Liverpool udlignet en 3-0 føring og skabt en af de mest dramatiske vendinger i Champions League-historien. Resten af anden halvleg var en intens og nervøs affære, hvor begge hold havde chancer, men ingen kunne finde vejen til endnu et mål.
I den forlængede spilletid havde Milan flere store chancer for at vinde kampen, især Andriy Shevchenko, som var tæt på at afgøre det hele i de døende minutter. Liverpools målmand Jerzy Dudek leverede en mirakuløs dobbeltredning på tæt hold, først på et hovedstød og derefter en refleksredning på Shevchenkos skud fra nært hold. Denne redning blev hurtigt legendarisk og sikrede, at kampen gik til straffesparkskonkurrence.
Straffesparkskonkurrencen blev kulminationen på en fantastisk aften i Istanbul. Milan, der var mentalt og fysisk udmattet efter Liverpools comeback, missede flere af deres spark. Jerzy Dudek, inspireret af Bruce Grobbelaar, som havde udført lignende psykologiske kneb i Liverpools Europa Cup-sejr i 1984, brugte sine karakteristiske “spaghetti-ben”-bevægelser for at distrahere Milans skytter.
Serginho og Pirlo brændte de første to spark for Milan. På den anden side scorede Liverpool tre af deres fire første spark. Den femte sparker for Milan var Shevchenko, der plejede at være sikkerheden selv på straffespark. Det var han ikke denne aften. Dudek reddede hans spark og sikrede Liverpool deres femte Champions League-pokal.
Arven fra “Miraklet i Istanbul”
Liverpools sejr i Istanbul blev øjeblikkeligt en af de mest ikoniske kampe i fodboldhistorien, og holdets comeback er for evigt en inspiration til hold og fans over hele verden. Kampen minder os om, at alt er muligt i fodbold, så længe man har viljen og troen på egne evner. Steven Gerrard blev hyldet som en af kampens store helte, og Rafael Benítez blev fejret for sin taktiske skarpsindighed.
For Milan var det en hjerteskærende oplevelse, men de kom stærkt tilbage og vandt Champions League to år senere i 2007, hvor de fik revanche mod Liverpool i finalen. Men for Liverpool-fans er Istanbul stadig et symbol på klubbens vilje, styrke og tro på, at alt er muligt.
Læs mere om kampen:
wikipedia.org/2005_UEFA_Champions_League_final
uefa.com/milan-vs-liverpool
2006: Liverpool-West Ham 3-3
FA Cup-finale: Steven Gerrard’s finale
Den 13. maj 2006 blev en af de mest mindeværdige dage i FA Cuppens historie, da Liverpool mødte West Ham United i en dramatisk finale på Millennium Stadium i Cardiff. Kampen er senere blevet kendt som “Steven Gerrard’s finale” på grund af kaptajnens enestående præstation, hvor han nærmest egenhændigt trak Liverpool tilbage i kampen og sikrede dem en af de mest spektakulære FA Cup-triumfer nogensinde.
Optakten til finalen
Liverpool havde haft en stærk sæson under manager Rafael Benítez, der havde ført klubben til Champions League-sejr året før i det legendariske comeback mod AC Milan i 2005. FA Cup-finalen mod West Ham var derfor en mulighed for endnu en triumf for Liverpool, mens West Ham var opsatte på at sikre sig deres første FA Cup-titel siden 1980.
West Ham, der under Alan Pardew havde overrasket mange i Premier League med deres aggressive og direkte spillestil, havde intet at tabe. De var klar til at tage kampen op mod det stjernespækkede Liverpool-hold, der var favoritter til at vinde trofæet.
West Ham tager føringen
Finalen udviklede sig hurtigt til en nervepirrende affære. West Ham overraskede Liverpool ved at tage føringen efter blot 21 minutter, da Liverpool-forsvarer Jamie Carragher uheldigvis rettede et indlæg fra West Hams Lionel Scaloni ind i eget net. 1-0 til West Ham, og pludselig var finalen åbnet på vid gab.
Kort efter, i det 28. minut, øgede West Ham deres føring til 2-0. Dean Ashton udnyttede en fejl af Liverpools målmand Pepe Reina, der ikke kunne holde et skud fra Matthew Etherington, og Ashton prikkede bolden i nettet. West Ham-fansene var i ekstase, mens Liverpool pludselig stod overfor en stor opgave.
Gerrard træder i karakter
På trods af den tidlige modgang nægtede Liverpool at give op, og de fandt hurtigt vej tilbage i kampen. Fem minutter efter West Hams andet mål kom Liverpool på tavlen. Steven Gerrard sendte en perfekt aflevering til Djibril Cissé, der scorede med en elegant volley for at reducere til 2-1. Det gav Liverpool håb.
I anden halvleg, i det 54. minut, udlignede Liverpool til 2-2. Et indlæg fra Xabi Alonso blev headet bagud i feltet af Peter Crouch, hvor Gerrard ventede. Med en knivskarp flugter bankede han bolden ind bag West Hams målmand Shaka Hislop og bragte balance i regnskabet.
West Ham slår tilbage
Selvom Liverpool havde arbejdet sig tilbage i kampen, nægtede West Ham at lade sig kue. I det 64. minut kom de igen foran, da Paul Konchesky sendte et indlæg mod mål fra venstre side. Til alles overraskelse sejlede bolden over Pepe Reina og direkte ind i nettet til 3-2. West Ham var tilbage i føringen, og nu var det Liverpool, der var presset.
Gerrard-øjeblikket: Et af de største mål i FA Cup-historien
Da kampen gik ind i de døende minutter, så det ud til, at West Ham var på vej mod en sensationel FA Cup-triumf. Men i det 91. minut, da Liverpool desperat søgte en udligning, skete det, der senere ville blive husket som Steven Gerrard’s mest ikoniske øjeblik.
Bolden blev slået væk fra West Hams forsvar og faldt for fødderne af Steven Gerrard, der stod omkring 30 meter fra mål. Uden tøven sendte han et skud afsted, der fløj som en missil og suste forbi Hislop og ind i nettet. 3-3! Gerrards mål var en fantastisk afslutning i sidste sekund og sendte kampen i forlænget spilletid. Dette øjeblik er siden blevet anerkendt som et af de største mål i FA Cup-historien.
Forlænget spilletid: Dramaet fortsætter
I den forlængede spilletid var begge hold udmattede, men der blev stadig skabt chancer. West Ham kom tæt på at afgøre kampen, da Nigel Reo-Coker ramte stolpen med et hovedstød, og Pepe Reina var også tvunget til at lave flere afgørende redninger for at holde Liverpool inde i kampen. Ingen af holdene formåede dog at score yderligere, og kampen gik til straffesparkskonkurrence.
Straffesparkskonkurrence: Liverpools triumf
I straffesparkskonkurrencen blev Pepe Reina Liverpools helt. Han reddede forsøg fra Bobby Zamora, Paul Konchesky og Anton Ferdinand, mens Liverpools skytter, Dietmar Hamann, Steven Gerrard og John Arne Riise alle scorede. Reina sikrede Liverpools sejr, da han reddede Ferdinand’s sidste spark, og Liverpool vandt straffesparkskonkurrencen 3-1.
Steven Gerrard blev fortjent hyldet som kampens store helt. Han havde med sit enestående mål og sin utrættelige indsats trukket Liverpool op fra randen af nederlag til sejr. Det var en præstation, der cementerede hans status som en af Liverpools største spillere nogensinde.
Læs mere om kampen:
wikipedia.org/2006_FA_Cup_final
thefa.com/liverpool-west-ham-classic-fa-cup-final
2016: Liverpool-Dortmund 4-3
Europa League kvartfinale (anden kamp)
Den 14. april 2016 blev en af de mest dramatiske og uforglemmelige aftener i Liverpools moderne historie, da de stod over for Borussia Dortmund i returopgøret af Europa League-kvartfinalen på Anfield. Efter at have spillet 1-1 i den første kamp i Tyskland, var Liverpool tvunget til at levere en toppræstation på hjemmebane. Aftenen udviklede sig til en episk kamp, hvor Liverpool, under ledelse af deres karismatiske manager Jürgen Klopp, leverede et utroligt comeback.
Klopp mod sin gamle klub
Kvartfinalen havde allerede før kampstart en særlig betydning, da Liverpools manager Jürgen Klopp stod over for sin tidligere klub, Borussia Dortmund. Klopp havde haft stor succes som Dortmunds træner, hvor han blandt andet havde ført dem til to tyske mesterskaber og en Champions League-finale. Dette var hans første sæson som Liverpool-manager, og selvom han stadig var i gang med at opbygge sit hold, viste han tydeligt sine ambitioner om at bringe Liverpool tilbage til de største scener i europæisk fodbold.
Første kamp i Tyskland endte 1-1, hvor Divock Origi scorede et vigtigt udebanemål for Liverpool. Dortmund var dog stadig favoritter, og med stjernespillere som Marco Reus, Pierre-Emerick Aubameyang og Henrikh Mkhitaryan var der en forventning om, at de ville gå videre til semifinalen.
Første halvleg: Dortmund i kontrol
Kampen på Anfield startede forfærdeligt for Liverpool. Allerede efter fem minutter var Dortmund foran 1-0, da Henrikh Mkhitaryan udnyttede en returbold fra Liverpools målmand Simon Mignolet efter et skud fra Aubameyang. Kort tid efter, i det 9. minut, øgede Aubameyang føringen til 2-0, da han afsluttede et hurtigt kontraangreb med en kraftfuld afslutning. Med en 3-1 føring samlet, så Dortmund ud til at være i fuld kontrol, og Liverpools håb om at gå videre hang nu i en tynd tråd.
Anfield-publikummet fortsatte dog med at støtte deres hold, og Liverpool begyndte langsomt at finde vej ind i kampen, selvom Dortmunds forsvar var solidt. Liverpool havde et par chancer i første halvleg, men kunne ikke finde vej til nettet, og ved pausen stod det stadig 2-0 til Dortmund.
Anden halvleg: Liverpools mirakuløse comeback
Liverpool vidste, at de havde brug for tre mål for at gå videre, og anden halvleg begyndte med fornyet energi fra hjemmeholdet. Allerede tre minutter inde i halvlegen kom Liverpool på tavlen, da Divock Origi reducerede til 2-1. Emre Can spillede Origi fri med en smart aflevering, og den unge belgier sendte køligt bolden forbi Dortmunds målmand Roman Weidenfeller. Anfield eksploderede i jubel, og håbet begyndte at spire.
Men Dortmund slog hurtigt tilbage. Kun ni minutter senere øgede Marco Reus Dortmunds føring til 3-1 med en flot afslutning, efter han blev spillet fri af Mats Hummels. Med dette mål førte Dortmund nu 4-2 samlet, og Liverpool havde igen brug for tre mål for at gå videre – en næsten umulig opgave.
Men Liverpool nægtede at give op. I det 66. minut kom de tilbage i kampen, da Philippe Coutinho scorede et flot mål med et præcist skud fra kanten af feltet. 3-2, og Liverpool var nu kun to mål fra at gå videre.
I det 78. minut kom der endnu mere håb for Liverpool. Efter et hjørnespark fra James Milner headede Mamadou Sakho bolden i mål til 3-3. Med dette mål var Liverpool blot ét mål fra at sikre sig en plads i semifinalen. Anfield var i ekstase, og stemningen var elektrisk.
Det afgørende øjeblik: Lovrens sejrsmål
Med kun få minutter tilbage af kampen pressede Liverpool desperat på for at få det afgørende mål. Og så, i det 91. minut, skete det utrolige. James Milner sendte et perfekt indlæg ind i feltet, og Dejan Lovren steg til vejrs og headede bolden i nettet til 4-3. Anfield eksploderede i jubel, og Liverpool havde nu fuldført det mirakuløse comeback. Dortmunds spillere var i chok, og de havde ikke tid til at svare igen.
Da slutfløjtet lød, havde Liverpool vundet 4-3 og sikret en samlet sejr på 5-4. Det var et af de mest dramatiske og utrolige comebacks i europæisk fodbolds historie, og Anfield-publikummet blev vidne til endnu en magisk aften på deres ikoniske stadion.
En legendarisk aften
Liverpools sejr over Dortmund blev straks omtalt som en af de største aftener i klubbens historie. Jürgen Klopp havde ført sit hold til en uforglemmelig sejr over sin gamle klub, og hans reaktion efter slutfløjtet, hvor han jublede sammen med spillere og fans, blev ikonisk. Lovrens mål og de fantastiske præstationer fra spillere som Origi, Coutinho og Milner blev hyldet vidt og bredt.
Europa League-kvartfinalen i 2016 mod Dortmund er en af de mest uforglemmelige kampe i Liverpools europæiske historie. Comebacket, der blev fuldført med Lovrens sejrsmål, viste endnu en gang, hvorfor Anfield er kendt for sine magiske nætter. Sejren førte Liverpool til Europa League-finalen, hvor de dog blev besejret af Sevilla. Men kampen mod Dortmund vil for altid blive husket som en af de største aftener i klubbens rige europæiske historie – en kamp, hvor Liverpools hjerte og vilje til at kæmpe til det sidste endnu en gang strålede klart.
Læs mere om kampen:
liverpoolfc.com/lfc-history-dejan-lovren-s-dortmund-4-3-memories
uefa.com/liverpool-vs-b-dortmund
2019: Liverpool-Barcelona 4-0
Champions League-semifinale (anden kamp)
Den 7. maj 2019 leverede Liverpool et af de mest utrolige comebacks i Champions Leagues historie. I den første kamp på Camp Nou havde Barcelona domineret Liverpool med en 3-0 sejr. Lionel Messi var i formidabel form og scorede to mål, herunder et fantastisk frisparksmål. Barcelona var allerede inden den første kamp anset som favoritter til at gå videre til finalen, og med en 3-0 føring i bagagen var der ingen, der troede på at Liverpool kunne avancere til finalen.
Liverpool havde dog været uheldige i den første kamp, og på trods af nederlaget, havde de spillet med stor energi og skabt flere chancer. De manglede dog klinisk præcision, mens Barcelona udnyttede deres muligheder bedre. For at gøre tingene værre for Liverpool, blev det inden kampen annonceret, at holdets to offensive stjerner, Mohamed Salah og Roberto Firmino, begge ville misse returkampen på Anfield på grund af skader.
Med to af deres bedste spillere ude, så Liverpools opgave ud til at være endnu mere umulig. Barcelona ankom til Anfield fulde af selvtillid, mens Liverpool stod over for en enorm udfordring.
Liverpools magiske aften på Anfield
Anfield var fyldt til bristepunktet, og Liverpools fans skabte en elektrisk atmosfære fra første fløjt. Holdet, under ledelse af Jürgen Klopp, gik ind til kampen med en tro på, at alt var muligt, selvom alle eksperter havde dømt dem ude.
Liverpool fik den perfekte start på kampen. Allerede i det 7. minut kom de foran, da Divock Origi, som erstattede den skadede Salah, scorede fra tæt hold efter en returbold fra Barcelonas målmand Marc-André ter Stegen, som ikke kunne holde et skud fra Jordan Henderson. Dette mål gav Liverpool troen på, at miraklet var muligt, og satte Barcelona under pres.
Efter at have skabt flere chancer i første halvleg, men uden at score yderligere, gik Liverpool ind til anden halvleg stadig med troen intakt. Klopp foretog en afgørende udskiftning ved at bringe Georginio Wijnaldum på banen for Andy Robertson, som havde fået en skade.
I det 54. minut scorede Wijnaldum det mål, der virkelig tændte håbet på Anfield. Trent Alexander-Arnold sendte et skarpt indlæg fra højre side, og Wijnaldum kom stormende ind i feltet og sparkede bolden ind bag ter Stegen til 2-0. Med dette mål var Liverpool nu blot ét mål fra at udligne Barcelonas samlede føring.
Kun to minutter senere skete det, som ingen havde troet. Et flot indlæg fra venstre blev sendt ind i feltet af Xherdan Shaqiri, hvor Wijnaldum steg højest til vejrs og headede bolden i nettet til 3-0. Anfield eksploderede i jubel, og Liverpool var nu lige med Barcelona. Momentum var fuldstændigt skiftet til Liverpools fordel, mens Barcelona virkede rystede.
Det afgørende øjeblik: Alexander-Arnolds hurtige hjørnespark
Med stillingen 3-3 var det nu et spørgsmål om hvem der kunne score det afgørende mål for at nå finalen. Barcelona kæmpede for at komme tilbage i kampen, men Liverpool fortsatte med at lægge pres på.
I det 79. minut, skete det, der skulle blive et af de mest ikoniske øjeblikke i Champions League-historien. Liverpool fik et hjørnespark, og mens Barcelonas forsvar stod uforberedt, handlede Trent Alexander-Arnold hurtigt. Han tog et snedigt og lynhurtigt hjørnespark, der fandt en uopdækket Divock Origi i feltet. Origi var hurtig og sparkede bolden sikkert i nettet til 4-0. Barcelonas spillere var i shock. Deres forsvar var blevet taget fuldstændig på sengen. Liverpool havde fuldført det umulige comeback. Anfield var i ekstase, og Barcelonas lamslåede spillere formåede aldrig at komme sig efter det fjerde mål.
Et mirakel for evigt
Da slutfløjtet lød, var det klart, at Liverpool havde præsteret en af de største comebacks i fodboldens historie. At vende et 3-0 nederlag fra den første kamp mod et stjernespækket Barcelona-hold og vinde 4-0 var intet mindre end et mirakel. Anfield havde igen vist sig som en af de mest frygtede og magiske arenaer i verden, hvor alt synes muligt.
Barcelona blev dybt rystet af nederlaget og stod tilbage med spørgsmålet om, hvordan de kunne tabe en så stor føring. Lionel Messi, der havde været så dominerende i den første kamp, kunne ikke finde løsninger på Anfield, og Barcelonas træner Ernesto Valverde blev hårdt kritiseret for sin taktiske tilgang.
For Liverpool var det endnu en uforglemmelig aften i klubbens rige europæiske historie. Jürgen Klopp havde ført sit hold til endnu en Champions League-finale, denne gang under de mest dramatiske omstændigheder.
Læs mere om kampen:
thisisanfield.com/liverpool-4-0-barcelona
uefa.com/liverpool-vs-barcelona
2019: Tottenham-Liverpool 0-2
Champions League-finale (Liverpools sjette Champions League-pokal)
Den 1. juni 2019 sikrede Liverpool FC sig deres sjette europæiske triumf ved at besejre Tottenham 2-0 i Champions League-finalen. Det var en finalekamp, der fandt sted på Estadio Metropolitano i Madrid, og som markerede afslutningen på en fantastisk sæson for Jürgen Klopps mandskab. Efter nederlaget i finalen året før mod Real Madrid og det ikoniske comeback mod Barcelona i semifinalen, stod Liverpool nu over for en ny mulighed for at hæve trofæet, og denne gang svigtede de ikke.
Optakten: Engelsk dominans i Europa
Finalen i 2019 var historisk, da det var første gang siden 2008, at to engelske hold mødtes i en Champions League-finale. Både Liverpool og Tottenham havde imponeret på vej mod finalen. Liverpool havde overvundet et tilsyneladende umuligt 3-0 nederlag fra første semifinale mod Barcelona ved at vinde 4-0 i den legendariske returkamp på Anfield. Tottenham havde også skabt sensation ved at besejre Ajax i semifinalen med et comeback i Amsterdam, hvor Lucas Moura scorede et hattrick, herunder et mål i det sidste minut, der sendte dem til finalen.
Liverpool, som havde været tæt på at vinde Premier League, men sluttede som nummer to efter Manchester City, var dog favoritter til at vinde Champions League-finalen. Det var deres anden finale i træk, og de var fast besluttede på ikke at gentage skuffelsen fra året før, hvor de tabte 3-1 til Real Madrid.
Drømmestart for Liverpool
Liverpool fik en perfekt start på finalen. Blot 24 sekunder inde i kampen blev Sadio Mané sendt i dybden og slog en aflevering ind i Tottenhams felt. Bolden ramte Tottenhams Moussa Sissoko på armen, og dommeren, Damir Skomina, pegede straks på straffesparkspletten. Det var en dramatisk og noget kontroversiel beslutning, men VAR gennemgik hændelsen og opretholdt dommen.
Mohamed Salah, der havde været ude af finalen året før på grund af en skulderskade, trådte frem for at tage straffesparket. Med stor selvtillid bankede Salah bolden forbi Tottenhams målmand Hugo Lloris og bragte Liverpool foran 1-0. Med dette mål blev Salah den første egypter til at score i en Champions League-finale, og Liverpool havde allerede fra starten taget kontrol over kampen.
Tottenham kæmper for at komme tilbage
Efter Liverpools tidlige føring forsøgte Tottenham at arbejde sig ind i kampen, men de havde svært ved at skabe farlige chancer i første halvleg. Liverpool var solide i deres defensive organisation, og Tottenhams stjerneangriber Harry Kane, der var vendt tilbage fra en skade, havde svært ved at komme i gang.
Anden halvleg fulgte samme mønster, hvor Tottenham havde mere boldbesiddelse, men Liverpool fortsatte med at være kompakte og fokuserede. Tottenhams bedste chancer faldt til Son Heung-min og Lucas Moura, men hver gang blev deres forsøg enten blokeret af Liverpools forsvar eller reddet af målmand Alisson Becker, der leverede en fremragende præstation.
Liverpool var derimod tålmodige og ventede på deres øjeblik til at slå igen. Jürgen Klopp havde tydeligt instrueret sit hold i at være kontrollerede og fokusere på at holde føringen snarere end at jagte flere mål for tidligt.
Origi lukker kampen
I kampens 87. minut fik Liverpool deres afgørende gennembrud. Et hjørnespark fra James Milner blev slået ind i feltet, hvor bolden fandt vej til Divock Origi, som tidligere havde været helten med to mål mod Barcelona i semifinalen. Origi modtog bolden på kanten af feltet og afsluttede klinisk med et skarpt, lavt skud i det fjerneste hjørne, forbi Lloris og ind i målet til 2-0.
Målet sendte Liverpool-fansene i ekstase, og med kun få minutter tilbage af kampen vidste alle, at Liverpool nu havde en hånd på trofæet. Tottenham formåede ikke at svare tilbage, og da slutfløjtet lød, kunne Liverpool-spillerne fejre klubbens sjette europæiske triumf.
Jürgen Klopp bryder forbandelsen
Sejren i Champions League-finalen 2019 var en særlig milepæl for Liverpool-manager Jürgen Klopp. Efter at have tabt seks finaler i træk, herunder Champions League-finalen i 2013 med Borussia Dortmund og i 2018 med Liverpool, brød Klopp endelig sin “forbandelse” og sikrede sit første store trofæ med Liverpool. Det var også Liverpools første Champions League-titel siden 2005 og deres sjette i alt, hvilket cementerede deres status som en af Europas mest succesrige klubber.
Mohamed Salah, der havde lidt skuffelsen af at blive skadet tidligt i finalen året før, blev helten med sit mål, mens Divock Origi, der havde været en nøglespiller i Liverpools semifinale mod Barcelona, endnu en gang trådte frem med et afgørende mål. Alisson Beckers præstation i målet var også en af de afgørende faktorer, der sikrede Liverpools sejr.
Arven efter 2019-finalen
Liverpools sejr i 2019 var ikke kun en triumf for klubben, men også en cementering af Jürgen Klopps projekt, som havde bragt klubben tilbage til toppen af europæisk fodbold. Det lagde fundamentet for Liverpools senere succeser, herunder deres første Premier League-titel i 30 år, som de vandt i 2020.
Champions League-triumfen i 2019 markerede afslutningen på en femårig rejse under Klopp, hvor Liverpool havde gennemgået en transformation fra et hold i genopbygning til en af de mest frygtede og succesrige klubber i verden. Spillerne, som Klopp havde hentet ind, især Salah, Alisson, Virgil van Dijk og Sadio Mané, viste sig at være afgørende for klubbens succes.
Champions League-finalen 2019 mod Tottenham vil altid blive husket som en milepæl i Liverpools historie. Det var en kamp, hvor holdet, efter at have overvundet skuffelsen fra året før og skabt et mirakel mod Barcelona i semifinalen, endelig kunne løfte pokalen som europæiske mestre for sjette gang. Jürgen Klopp og hans spillere skrev sig ind i historiebøgerne, og triumfen i Madrid blev et symbol på Liverpools tilbagevenden til toppen af europæisk fodbold.
Læs mere om kampen:
wikipedia.org/2019_UEFA_Champions_League_final
uefa.com/tottenham-vs-liverpool
1965: Liverpool-Leeds 2-1
1973: Liverpool-Gladbach 3-2
1977: Liverpool-Gladbach 3-1
1985: Heysel-tragedien
1989: Hillsborough-tragedien
2005: Liverpool-AC Milan 3-3
2006: Liverpool-West Ham 3-3
2016: Liverpool-Dortmund 4-3
2019: Liverpool-Barcelona 4-0
2019: Tottenham-Liverpool 0-2